POST NATAL TREATMENTS AND HOME NURSING CARE
Subscribe to my RSS feed
SHADIRA POST NATAL & BEAUTY HOUSE / MOM RETREAT SDN BHD
No. 16 Jalan Permatang Pasir Off Jalan Teluk Gadong,
Batu 3.5, Jalan Klang Lama,
58100 Kuala Lumpur MALAYSIA


Email:
shadira_pnb@yahoo.com.my


Contact Numbers:
012 2878212, 012 2141780, 012 5301197

Mandian Bayi Kuning


Zaman sekarang menjadi perkara biasa apabila bayi yang lahir mengalami masalah kuning.

Faktor yang menyebabkan kuning kerap kali dibincangkan kerana pemakanan ibu yang mengandungi bahan kimia, ada yang menyatakan persekitaran kurang menyihatkan dengan habuk yang menyebabkan kuning dan banyak lagi.

Terdapat banyak petua yang selalu diamalkan oleh orang dahulu untuk mengubati kuning. Cara yang paling popular ialah dengan menjemur di mentari pagi iaitu pada jam 7.00 pagi – 9.00 pagi selama 20 – 30 minit.

Mata bayi ditutup dengan tuala kecil bagi mengelakkan terkena silauan cahaya.

Susu ibu mempunyai antibodi yang paling bagus untuk melawan sakit kuning. Ibu harus menyusu bayi setiap 2 jam, tujuannya supaya bayi membuang air besar, maka kuning tersebut keluar bersama najis bayi.

Ibu bersalin harus mengambil secawan susu kambing setiap hari selama beberapa hari. Ini dipercayai akan mengurangkan kadar kuning bayi apabila bayi menyusu.

Satu lagi cara adalah dengan memandikan bayi setiap pagi dan petang dengan Rebusan Air Herba.

Ramai kini tidak tahu bahawa terdapat beberapa daun herba yang amat mujarab bagi mencegah kuning bayi. Sememangnya ianya tidak mudah didapati namum Shadira Post Natal & Beauty House telah memproses herba ini dan di punjutkan bagi memudahkan kerja merebus dan memandikan bayi yang mendapat kuning. Insyallah ianya selamat dan berkesan!. Di antara herba yang menjadi campuran mandian ini adalah Biji Keranda, Daun Inai, Daun Semambu, Daun Belimbing Buluh dan Dukung Anak.

The Herbal Bath for Baby’s with Jaundice.

Leave a Reply

Antara herba yang termashyur adalah …

Halia, Halia Bara, Serai Wangi, Lengkuas, Temu Lawak, Cekur, Biji Halba, Ketumbar, Jintan Hitam, Manjakani, Jerangau, Bonglai, Bawang Putih, Daun Jambu, Kayu Manis, Daun Sirih, Buah Pala, Buah Zaitun, Daun Limau Purut dan pelbagai lagi.

TIPS

It is said, one should not kiss baby’s palm, when the baby grow he would ask things from others.

Kata orang dulu dulu, tak baik cium tapak tangan bayi kerana apabila dah besar nanti bayi itu akan sering meminta barang dari orang.

MEDIA

KOSMO!,
Jumaat, 23 Oktober 2009
UTUSAN MALAYSIA,
Khamis, 24 Julai 2008


BERITA HARIAN,
Khamis, 26 November 2009