POST NATAL TREATMENTS AND HOME NURSING CARE
Subscribe to my RSS feed
SHADIRA POST NATAL & BEAUTY HOUSE / MOM RETREAT SDN BHD
No. 16 Jalan Permatang Pasir Off Jalan Teluk Gadong,
Batu 3.5, Jalan Klang Lama,
58100 Kuala Lumpur MALAYSIA


Email:
shadira_pnb@yahoo.com.my


Contact Numbers:
012 2878212, 012 2141780, 012 5301197

Special Treatment

Miscarriage Massage (Urut Keguguran)
RM 120.00 Single Treatment

Someone who experienced miscarriage should also practice post natal confinement at least for 2 weeks. According to the Malay tradition, body & uterus has to be treated before conceiving again. Normally, it is recommended to have a treatment massage for 3 consecutive days.

Ibu yang mengalami keguguran haruslah berpantang sekurang-kurangnya selama 2 minggu mengikut Amalan Berpantang Melayu. Adalah di nasihatkan untuk merawat badan dengan mengurut sebelum hamil semula. Mengikut amalan tradisi, rawatan urut keguguran disarankan dilakukan berturut-turut selama 3 hari. Jika boleh, disusuli dengan Rawatan Penutup Pantang bagi menyempurnakan diri selepas tempoh berpantang.

Pre Natal Massage (Urut Kehamilan)
RM 60.00 Single Treatment

Pre Natal massage can be performed after 5 months of pregnancy, once a month.  This is to promote body relaxation, relief from stress, body aching and swollen feet.

Ibu Hamil boleh mendapatkan rawatan urut selepas kandungan berusia 5 bulan.Urutan ini adalah bagi melegakan urat tegang, meredakan bengkak kaki, meredakan stress dan memberi keselesaan kepada badan.Urutan boleh di buat pada setiap bulan sehingga kandungan masuk 9 bulan.


Doa Memohon Zuriat yang Baik:


“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan”.

( Surah Ali’ Imran: 38 )

Fertility Treatment Massage (Rawatan Kandungan)
RM 120.00 Single Treatment

This treatment process is similar to miscarriage massage, whereby 3 continous massage treatment  is performed. This is just a traditional fertility treatment massage and conceiving shall be upon God’s permit.

Rawatan ini dilakukan selama 3 hari berturut-turut seperti rawatan keguguran.  Rawatan ini adalah mengikut Amalan Tradisi Melayu. Insyallah, dengan izin dan restu Allah, akan membuahkan hasil.

Baby Massage (Urut Bayi)  0 – 24 months/bulan
RM 35.00 Single Treatment

It is proven that babies who gets massage stimulates better growth and acts better. Reseachers believes touches promotes Brain Growth, Improves Digestion, Improves Behaviour, promotes babies Self-Esteem and many other benefits.

Ianya terbukti bahawa bayi yang di urut akan membesar dengan baik dan sempurna. Mengikut kajian, bayi yang sentiasa di urut bersikap positif, mempunyai minda yang cergas & baik. Sistem imunisasi & Daya Tahan yang kuat. Urutan bayi juga mampu mengelakkan dari kembung perut, kolik dan masalah penghadaman. Urutan bayi adalah baik jika di susuli dengan rawatan tuam.

Kids Massage (Urutan Kanak-Kanak) 2 – 12 tahun
RM 35 Per Treatment

This treatment could assist the kids in better growth & development.  Kids those easily get sick, fever, sore throat, diarrhea & flu should get a massage in order to imrpove body imunisation & digestion.

Kanak kanak di galakkan mendapat rawatan urut bagi membetulkan urat urat badan dan mengelakkan dari mudah mendapat sakit seperti selsema, batuk, demam dan sebagainya. Kanak kanak yang di urut akan membesar dengan sempurna dan mempunyai sistem imunisasi dan daya tahan yang kuat dan juga sistem penghadaman yang sempurna.  Sekaligus kanak kanak yang mengalami masalah seperti kurang selera makan, sukar tidur, mudah sakit perut, pening kepala dan lain lain mampu dikawal.

Antara herba yang termashyur adalah …

Halia, Halia Bara, Serai Wangi, Lengkuas, Temu Lawak, Cekur, Biji Halba, Ketumbar, Jintan Hitam, Manjakani, Jerangau, Bonglai, Bawang Putih, Daun Jambu, Kayu Manis, Daun Sirih, Buah Pala, Buah Zaitun, Daun Limau Purut dan pelbagai lagi.

TIPS

It is said, one should not kiss baby’s palm, when the baby grow he would ask things from others.

Kata orang dulu dulu, tak baik cium tapak tangan bayi kerana apabila dah besar nanti bayi itu akan sering meminta barang dari orang.

MEDIA

KOSMO!,
Jumaat, 23 Oktober 2009
UTUSAN MALAYSIA,
Khamis, 24 Julai 2008


BERITA HARIAN,
Khamis, 26 November 2009